Spoznajte pochúťky Talianska
Talianska kuchyňa je známa po celom svete a aj v našej krajine nájdeme obrovské množstvo talianskych pokrmov. Ešte pred rozvojom Francúzskej kuchyne, tá Talianska už bola v rozkvete.
Vo všeobecnosti sa talianska kuchyňa vyznačuje predovšetkým ťažšími, kalorickejšími jedlami, preto nie je divu, že sa stále teší výnimočnej popularite a má centrálne postavenie minimálne v skupine európskych kuchýň. Prvé talianske pokrmy sú však vždy pripravené z najčerstvejších surovín.
Pravdepodobne najznámejšou talianskou pochúťkou sú cestoviny. Taliani majú približne 400 druhov cestovín a dostali sa do Talianska vďaka Marcovi Polovi približne pred 700 rokmi. Najznámejšie sú špagety, tortellini, ravioli, lasagne, gnocchi, alebo penne. Ich základne delenie je podľa ich zloženia na plnené a neplnené. Plnené sú mnohými nátierkami, zeleninou a mäsom. Cestoviny sa podávajú „al dente“ ( o niečo viac surové ako v našej krajine) s omáčkami, napríklad syrovou alebo paradajkovou.
Najpopulárnejšie jedlo, nielen Talianov aj obyvateľov celého sveta je jednoznačne pizza. Hovorí sa o tom, že to bolo jedlo chudobných roľníkov z okolia mesta Neapol no aj o tom, že prvé zmienky pokrme podobnom dnešnej pizze pochádzajú už z čias Etruskov, ktorí boli aj na území Talianska. Spočiatku sa pizzové cesto pieklo samostatne a prísady sa na ňu pridali až po upečení, dnes poznáme pizzu pečenú spolu s jej výnimočným obsahom. Pokiaľ je reč o prísadách na pizzu, Taliani majú svoj osobný trošičku zvláštny systém, čo na pizzu patrí a čo nie. Napríklad, pokiaľ si v sadnete do talianskej reštaurácie a budete si chcieť objednať pizzu, na ktorej je kukurica v menu ju nenájdete.
Sever Talianska sa pokladá za domov rizota. Rozoznávajú tri základné druhy: Rizoto bianco (s maslom, šalviou a parmezánom), Rizoto nero (so sépiami) a Rizoto ai funghi (s hríbmi). No tieto druhy ani zďaleka nie sú všetky, poznáme aj rizoto s morskými plodmi, tekvicou alebo špargľou.
Ak milujete ryby a morské plody Taliansko je krajinou presne pre vás. V reštaurácií podávajú napríklad fritto misto di pesce, teda zmes vyprážaných rýb alebo fritto misto di mare ( zmes morských plodov od výmyslu sveta.
Taliansko je známe aj svojimi syrmi. Isto poznáte syr parmezán (parmigiano), ktorý sa vyrába od 13. storočia v okolí mesta Parmy. Podľa času uležania rozlišujeme tri druhy: vechio, stravecchino a stravecchione. Ďalším vynikajúcim syrom je Gorgonzola, ide o plesňový syr so zelenými žilkami. Viete ho kúpiť aj u nás. Známe sú aj syry Bel Paes alebo mäkká Mozarella, ktorá sa používa predovšetkým pri príprave pizzy.
Lahodné talianske dezerty:
Tiramisu – isto ho poznáte. Je to dezert z piškót nasiaknutý studeným espressom a krému mascarpone.
Baicoli – jemné keksíky výborné ku káve či čaju
Zuppa Inglese – keksík ponorený do likéru so sladkou plnkou
Baba au rhum – koláčik s rumom plnený šľahačkou.
Na prípravu zákúskou sa tiež okrem mascarpone používa ricotta.
Taliani milujú sladké raňajky pozostávajúce zo sladkého pečiva, croissantov, džemu, čokoládovej nátierky, ovocia, bábovky, čerstvej ovocnej šťavy a malého espressa, ktoré sa na Slovensku nazýva ristretto.
Pri návšteve Talianska určite nezabudnite ochutnať aj ich svetoznáme vína, pretože práve táto krajina je kolískou vinárstva.
Ilustračné foto: visualhunt.com