Nemecká kuchyňa nie sú len pivo a klobásy – čo o nej ešte neviete?

Keď vám niekto povie slovné spojenie nemecká kuchyňa, pravdepodobne si predstavíte horu klobás a obrovské množstvo piva, no nemecké pokrmy ponúkajú oveľa viac a isto si ich zamiluje každý, kto vie oceniť dobre pripravené a skvelo ochutené jedlo.oktoberfest-pretzel-eat-gastronomy-bavarian

Každý septembrový turista, ktorý zavíta do Nemecka, tam prišiel iba s jedným zámerom: ísť na Oktoberfest. 12.10.1810 sa Okroberfest začal svadbou Bavorského korunného princa Ludviga a princeznej Theresy, niektoré zdroje tvrdia, že to bola svadba z lásky, a tie boli medzi šľachticmi veľmi ojedinelé. Dnes sa Okroberfest koná kvôli lepšiemu krajšiemu teplejšiemu počasiu v Septembri a schádzajú sa naň tisíce domácich, ale aj turistov z USA alebo Austrálie. Festival by sme mohli považovať za najobľúbenejší nemecký sviatok, na ktorom nájdete živé hudbu, obrovské stoly, za ktoré by sa zmestili aj obyvatelia jedného paneláku, pivo od výmyslu sveta a tradičné nemecké praclíky. Ani na deti sa pri tejto akcií nezabúda, zabaviť sa totiž môžu v lunaparku na rôznych atrakciách.

Na Októberfeste nájdete aj obľúbené hovädzie, baranie, teľacie, bravčové mäso, divinu aj kačacinu a husacinu. Na uliciach rozvoniava pečený bôčik s knedľami a dusenou kapustou, ale aj grilované kolená s hrachom, pečienka či rozmanité klobásky. Klobásu spomeniem predovšetkým jednu, nazýva sa Currywurst, je to klobása opečená na grile, poliata kečupom a posypaná kari korením, ktorá sa podáva samostatne alebo s hranolkami. Nájdete ju takmer v každom stánku s rýchlym občerstvením.4672211816_b6271e7680_b

Nemci si potrpia na domácu stravu ako sú napríklad taštičky Maultaschen, Spätzle (Halušky) či Zwiebelkuchen (cibuľový koláč) alebo rôzne omáčky.

Pri mojej návšteve Nemecka som zistila, že Nemci si potrpia na dobre a bohaté raňajky takmer rovnako ako Američania. Na ich raňajkovom stole nájdete toasty, croissanty, chlieb a iné pečivo v kombinácií so sladkým džemom, medom, čokoládou, vanilkovým pudingom a podobne. Nezabúdajú však ani na šunku, syr, nátierky, salámy, paštéty a zeleninu. Tradične si k raňajkám doprajú kávu alebo čerstvú pomarančová šťavu.

Na obed majú najprv polievku až potom hlavné jedlo a dezert, tak ako vo väčšine európskych štátov. Najchutnejšia nemecká polievka je Leberknödelsuppe, teda polievka s pečeňovými knedličkami. Túto ich pochúťku nájdeme aj v niektorých slovenských reštauráciách, sama som bola milo prekvapená ako výborne ju pripravili v jednej reštaurácií v Košiciach.

Ďalšie špeciality nemeckej kuchyne:13938355108_055432eca1_c

  • Frankfurtská klobása – údená klobása vyrobená z čistého bravčového mäsa zo zelenou omáčkou zo siedmich čerstvo nasekaných byliniek
  • Handkäs mit Musik – výrazný syr zo zrazeného mlieka, podávaný a omáčkou
  • Schweinsbraten – pečené bravčové mäso
  • biela klobása
  • Weinzenbier – pšeničné pivo
  • Knödel – knedle z bieleho chleba.
  • Schweinshaxe – pražené pečené bravčové koleno so zemiakovou knedľou a kapustou.
  • Aalsuppe – sladkokyslá polievka z mäsového vývaru, sušeného ovocia, zeleniny a byliniek
  • Jükääg – kapustový závitok
  • Reibekuchen – zemiaková placka s čiernym chlebom
  • Rheinischer Sauerbraten – krvavé jaternice z konského mäsa
  • Halve Hahn – syrový sendvič s cibuľou
  • Geheirote – knedle a zemiaky z múky so smotanovo-slaninovou omáčkoutoasting-toast-food

Nemci si potrpia na dobré sladké dezerty. Najčastejšie na ich ochutenie používajú ovocie, napríklad slivky, jahody, čerešne a jablká. Isto poznáte šišky. Rote Grütze je puding z červeného ovocia. Rhabarbergrütze je rebarborový puding, Grüne Grütze zas egrešový puding. Stollen je ovocný koláč posypaný cukrom, ktorý je tradičným vianočným pokrmom. Aachener Printen, rovnako vianočný koláč dochutený zázvoru, škorice, kardamónu, klinčekov, koriandru a ďalšími koreniami.

Možno pri najbližšej návšteve Nemecka ochutnáte niektorú spomínaná špecialitu.

Ilustračné foto: visualhunt.com

Prečítajte si aj:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *