ČlánkyMagazínZaujímavosti a nápady

Pita a tortilla: moderná alternatíva chleba

Najzákladnejšou potravinou na svete je chlieb. Predovšetkým slovanské národy si ho vždy vážili a stále si ním uctievajú zahraničné návštevy. U nás na Slovensku je už stáročia zvykom vítať ich v ľudovom kroji a krajcom chleba so soľou. Tradície stále pretrvávajú, no doba je modernejšia a ľuďom nestačí jeden druh chleba, ako tomu bolo v minulých časoch. Kedysi pre nás veľká exotika menom pita alebo tortilla sú teraz už samozrejmosťou.

Klasický chlieb, samozrejme v inom prevedení, vedeli pripraviť už pred 30 000 rokmi. Najskôr vyzeral ako placka alebo palacinka vyrobená len z múky a vody. Až príliš nápadne sa teda prvé podoby klasického chleba podobali na dnešnú pitu či tortillu.food-724926_1920

Chrumkavá pita

Pita je placka z chlebového cesta, do ktorej sa vkladajú tie najrôznejšie ingrediencie. V minulosti ju piekli na horúcom kameni, aby tak docielili chrumkavý a chutný výsledok. V gastronómii sa môžete stretnúť aj s iným názvom a to arabský chlieb.

U nás najrozšírenejším pita jedlom je gyros pripravovaný na vertikálnom rotujúcom grile. K okorenenému jahňaciemu, kuraciemu či bravčovému mäsku je najlepšie pridať zeleninu ako šalát, paradajky či olivy.

Ďalšou pochúťkou v netradičnom chlebe je kebab – jedlo pečené na horizontálnom rotujúcom grile, ktoré sa vyvinulo na arabskom polostrove a postupne ho preniesli aj do Európy. Pripravuje sa z hovädziny, jahňaciny alebo z kuracieho či morčacieho mäsa. Keďže je bravčové mäso je moslimskej a židovskej kultúre zakázané, v kebabe sa nepoužíva. Klasický kebab, ktorého základom je práve pita placka, je najčastejšie obohatený rôznymi druhmi dresingov.

Výroba „dutej“ pitysalad-905215_1920

Pita nemusí byť len ako plochá placka. Často ju vidieť v podobe kapsičiek, do ktorých sa bez problémom vložia všetky podrobné ingrediencie. Takáto dutá pita má v strede vzduchovú bublinu. Ako sa tam dostala? Pita sa najčastejšie pečie v peci, ktorá má pohyblivý pás. Do zásobníka sa vloží cesto a zo stroja vypadávajú už „nafúknuté lopty“. Olej pridávaný do cesta nedovolí vzduchu, ktorý sa z vody odparuje, uniknúť, a tak sa nahromadí práve v strede, čím vytvorí dutinu špecifickú pre tento typ chleba.

Kolíska tortilly

Tortilla sa najčastejšie považuje za „vynález“ mexičanov, no pôvod by sme mali hľadať v španielskej, respektíve arabskej kuchyni. Vďaka španielskym dobyvateľom bol tento názov prenesený aj do Ameriky. Najčastejšie sa vyrába z pšeničnej múky, no Mexičania do nej sypú kukuričnú múku a tortilla pre nich spravidla slúži ako obal na rôzne dobroty. Aj keď sa nezrodila v Mexiku, považujú ju tu za základný kulinársky prvok podobne ako ryžu v Ázii alebo klasický chlieb v Európe.

Španielska tortilla de patatas

food-1290636_1920Španieli si povedali, že si urobia vlastnú tortillu a jedným z ich tradičných receptov je tortilla de patatas. Tento recept sa podobá na našu zemiakovú omeletu – cesto vyvárajú z vajíčok, zemiakov, cibule, prípadne inej zeleniny a pečú ho na panvici. Druhým spôsobom je príprava tortilly de patatas s mäsitým základom. Najobľúbenejšou surovinou k tortille je ich obľúbená pochúťka šunka jamon alebo uvarené krevety. Tieto „omeletové“ tortilly Španieli krájajú ako pizzu, prípadne ich podávajú ako prílohu k rybám, mäsu alebo len ako hlavné jedlo.

Tortilla vo vašej kuchyni

Tortillu v takejto podobe si môžete pripraviť aj v pohodlí domova. Stačí ak si najskôr vysmažíte zemiaky na panvici, najlepšie na olivovom oleji. Keď sú mäkké, pridáte nadrobno nakrájanú cibuľu a až na záver prilejete rozmiešané vajíčka. Koreniť môžete podľa vlastne chuti a fantázie.

Ak máte chuť na klasickú tortillu alebo pitu, môžete si ich zakúpiť ako pnaan-760525_1920olotovar. Stačí ich už len chvíľu nechať na rozohriatej panvici, možno s kvapkou olivového oleja.

V prípade, že máte viac kuchynských znalostí, vytvorte si vlastné cesto na tieto cudzokrajné chlebíky. Do mixéra vložte hladkú múku, soľ, prášok do pečiva a rastlinný tuk. Premiešajte a prilejte vodu. Potom stačí už len na trochu pomúčenej doske premiesiť, vyvaľkať a upiecť na suchej panvici.

Druhov chleba je veľké množstvo a práve o tých ostatných sa dočítate v predchádzajúcom článku.

Ilustračné foto: pixabay.com

Mária Pachová

Som študentkou žurnalistiky na Katolíckej univerzite v Ružomberku. Láska k písaniu a vareniu ma priviedla na portál, ktorý mi ponúka oboje. Som rada, že sa popri škole môžem venovať tomu, čo ma naozaj baví a prinášať čitateľom zaujímavé informácie o jedle a stravovaní.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *