ČlánkyMagazínVianoceZaujímavosti a nápady

Nemecké vianočné pyramídy

Nemecko je preslávené krásnymi adventnými vencami. Na domoch ich môžeme vidieť už v prvú adventnú nedeľu. V tento deň sa zapaľuje prvá sviečka a deti dostanú adventné kalendáre, v ktorých si každý deň odkryjú jedno políčko a nájdu sladkú odmenu. Po celom Nemecku sa touto udalosťou začínajú vianočné trhy so stánkami plnými sladkostí, vína, klobás, drobných darčekov, kde neodmysliteľnou súčasťou je nádherná vianočná atmosféra.
Prvým poslom Vianoc je Mikuláš, ktorý v topánkach na okne zanecháva podvečer 6. decembra darčeky, ktoré deti nájdu až ráno. Ak deti nemajú vyčistené topánky, nájdu v nich uhlie, zemiaky alebo mrkvu.

Tradície a výzdoby
Tradícia zdobenia stromčekov a vyrezávanie betlehemov pochádza z Nemecka. K tradičnej výzdobe patria Krušnohorské pyramídy. Ich pôvod je pravdepodobne spojený so zvykom, keď sa do domácností a do kostolov nosili zelené vetvy stromčekov, ktoré sa stavali do pyramídy a navrch sa dávala horiaca sviečka. Dnes sa vyrábajú otočné pyramídy, ktoré sa točia vďaka horiacim sviečkam.

Darčeky nosí Christikind – Ježiško, ktorý je sprevádzaný anjelmi z neba. V severných oblastiach deti navštevuje Weihnachtsman – vianočný muž s ryšavými vlasmi a fúzmi, ktorý má dlhý šedý plášť s kapucňou a osedláva divoký vietor. V jednej ruke má maličký ozdobený stromček a cez rameno veľký batoh s darčekmi. Niekedy dokonca odnášal vo vreci neposlušné deti a metlou trestal neverné ženy.

Vianočné pochúťky
Vianočná kuchyňa ponúka mnoho jedál z rýb, ako sú pečená šťuka, zubáč na rošte, plnený kapor a podobne. Medzi ďalšie podávané jedlá sa radí pečená hus, kačica i morka. Na severe si pochutia na pečenej klobáse a zemiakovom šaláte, alebo párkoch. V Bavorsku a Badensko-Wurtenbersku nesmie chýbať ryba v podobe kapra či pečenej šťuky. S obľubou sa podáva tzv. Konšelská misa, ktorá je zložená z kúskov pečeného bravčového mäsa, kačky, husi, morky, údeného mäsa a z klobás. Ako zákusok nesmie chýbať jablkový závin a ovocný šalát s likérom, ktorý sa podáva na konci večere. Namiesto klasických vianočiek sa od 18. storočia pečie vaječné pečivo, ktoré sa najčastejšie nazýva „marcipán chudobných“, alebo Springle .

Štedrovečerná večera
Kým si rodina začne dávať darčeky, pije sa káva a podáva sa vianočné pečivo (vianočka, medovníky a domáce koláče). Po rozbalení darčekov prichádza na rad ľahšia večera, ako je ryba (pstruh) alebo párky so zemiakovým šalátom. Na 1. sviatok vianočný sa pripravuje tradičné vianočné jedlo (hus, králik alebo sviečkovica na kyslo). Ako dezert sa podávajú sladké ovocné kompóty.

Forelle – Pstruh
Potrebujeme: pstruhy, maslo, masť (tuk), soľ, cesnak, kôpor, petržlen, múka, citrón, zemiaky, mandľové lupienky
Postup: Vypitvané pstruhy umyjeme pod tečúcou studenou vodou a necháme vyschnúť. Potom pokvapkáme citrónovou šťavou, zvnútra aj zvonku potrieme soľou, cesnakom, kôprom a obalíme v múke. Na panvici rozpálime tuk a pražíme pstruhy do zlatohneda na každej strane po 10 minút. Posypeme mandľovými lupienkami. Opražíme osolené zemiaky, pridáme maslo, posypeme ich kôprom a petržlenom. K tomu pridáme pár kvapiek citrónu.

Knusprige Weihnachtsgang – Chrumkavá vianočná hus
Potrebujeme: 1 hus, soľ, čierne korenie, 440ml gaštanov (v dóze), 4 cibule, 3 veľké červené jablká, 1 žemľu, 1ČL sušenej majoránky, 1ČL paliny obyčajnej, 1/2l vývaru, 2PL masla, 1PL cukru, 1/4l červeného vína, 3PL šľahačky, zahusťovač omáčky

Postup: Hus umyjeme, osušíme, zbavíme masti, zvnútra poriadne osolíme. Necháme osušiť gaštany, nakrájame cibuľu, umyjeme jablká. Vnútornosti husi, gaštany, cibuľu, 2 jablká a žemľu pokrájame na drobno a zmiešame. Osolíme a okoreníme čiernym korením, majoránkou a palinou. Hotovú plnku dáme do husi a uzatvoríme. Hus necháme piecť cca 3,5 – 4 hodiny pri 175°C. Podlejeme vývarom a kožu viackrát prepichneme. Počas pečenia polievame horúcou masťou, neskôr potierame poriadne slanou vodou. Nakoniec nastavíme teplotu na 250°C. Nakrájame jablko, s maslom a cukrom ho asi 5minút dusíme. Hotovú upečenú hus postavíme do tepla. Mastný vývar z nej zlejeme, pridáme trochu vody, povaríme s červeným vínom a šľahačkou, primiešame zahusťovač omáčky a dochutíme. Hus servírujeme spolu s nakrájanými kúskami jablkami na tácke.

Vianočná štóla
Potrebujeme: 125ml mlieka, 1PL sušeného droždia, 275g hladkej múky, 25g masla, 40g cukru, 1/2KL soli, 1vajce, 1šálku hrozienkovej zmesi, 1/2šálky lúpaných mandlí, 4PL rumu, 200g marcipánovej hmoty

Postup: Hrozienkovú zmes zalejeme rumom, najlepšie deň pred pečením. Maslo rozpustíme vo vlažnom mlieku. Prilejeme ho k múke, do ktorej sme dali kvasnice, cukor, soľ a vajíčko. Vymiesime vláčne cesto. Hotové cesto odložíme na hodinu na teplé miesto a necháme vykysnúť. Mandle nakrájame na tenké rezančeky. Vykysnuté cesto dáme na dosku, roztlačíme prstami a uložíme naň hrozienka s mandľami. Všetko spolu premiesime a necháme kysnúť ešte asi 30minút. Vykysnuté cesto rozvaľkáme a položíme naň rozvaľkanú marcipánovú hmotu. Koláč stočíme, dáme na plech a necháme ďalších 30minút kysnúť. Potom ho dáme do vyhriatej rúry na 180°C a pečieme 45minút. Upečený koláč potrieme rozpusteným maslom a posypeme jemným kryštálovým cukrom.

Autor: Zuzana Orlovská, Foto: sxc.hu

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *